Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
ma 8.4. 11:00 – 13:00 Päivystys
<Martti Martelius
------
ma 15.4. 11:00 – 13:00 Päivystys
<Marja Virpi
------
ma 22.4. 11:00 – 13:00 Päivystys
<Juhani Heino
------
ma 29.4. 11:00 – 13:00 Päivystys
<Pentti Astala
------
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
2016

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAVUODELTA 2016

 

Toimintavuosi rakentui hyväksi koetusta, perinteisestä kotiseutuyhdistystoiminnasta, mutta myös uusien toimintamuotojen vakiinnuttamisesta. Yhdistyksen toiminnan perustana on ollut mittava talkootyön määrä.

Hallinto

Yhdistyksen jäsenmäärä oli vuoden 2016 lopussa 336 henkeä. Annikki Valtanen on yhdistyksen kunniajäsen. Jäsenille lähetettiin jäsenkirje Wirmolaisen mukana joulukuun alussa koskien vuoden 2017 toimintaa.

Hallituksen kokoonpano oli kaudella 2016 seuraava:

Puheenjohtajana:         Marja Virpi

Varapuheenjohtajana:  Valto Martelius

Sihteeri:                      Tarja Elo

Taloudenhoitaja:          Pirkko Sipilä

Tiedottaja:                   Aki Laaksonen

Myyntivastaava:           Jouni Syren

Hallituksen jäsen:        Raili Suvanto

Hallituksen jäsen:        Paavo Anttila

Hallituksen jäsen:        Riikka Honkanen

 

Kunniajäsen:               Annikki Valtanen

Perinnevastaava:          Juhani Heino

Kivimakasiini- isäntä    Pekka Laaksonen

 

Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 8 kertaa.  

 

Kevätkokous pidettiin 30.3 ja kokousesitelmän piti Uudenkaupungin Sanomien ent. päätoimittaja Matti Jussila. Hän kertoi Vakka-Suomen alueen varhaisesta puuastiateollisuudesta. 21 henkilöä.

Syyskokous pidettiin 14.11 ja kokousesitelmän piti Erkki Länsisyrjä aiheesta Pyhän Henrikintie.  25 henkilöä.

Edustukset ja jäsenyydet

Yhdistys on Suomen Kotiseutuliiton ja Ravakka ry:n jäsen.

Yhdistyksen edustaja on osallistunut Mynämäen kylien neuvottelukunnan kokouksiin.

Marja Virpi osallistui V-S Liiton järjestämään Turussa pidettyyn Kotiseutuliiton aluekokoukseen.

Marja Virpi edusti Suomen Kotiseutuliiton liittokokouksessa Espoossa Varsinais- Suomea. 7.

 

Yhdistyksen perustoiminta

 

Toimisto

Yhdistyksen kunnalta vuokraama toimisto sijaitsee Mynämäen vanhan yhteiskoulun tiloissa. Hallituksen jäsenet pitivät vuorollaan auki toimistoa joka maanantai klo 11–13. Yhdistyksen tilassa on pidetty omien kokouksien ja perinneiltojen lisäksi mm. viikoittain kokoontuvaa perinnekäsityöpiiriä ja Wirmo svenska-klubbenia. Toimiston tilaa vuokraavat alivuokralaisina Matkailuoppaat ja Mynämäen-Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys.

Tapahtumat

Remontoidun pääoven käyttöönotto juhlavin menoin oli 30.3 ja tilaisuus oli kaikille avoin. Osallistujia oli 50 henkeä, tapahtuman yhteydessä tarjottiin kahvit toimistolla. Nauhan leikkasi rehtori Tapani Herrala. Lisäksi Wirmon Puhallin Kisällit soittivat torvimusiikkia.

Kevään aluksi järjestettiin keräily ja antiikkiaiheinen kirpputori vanhan yhteiskoulun pihamaalla. Tapahtumassa myytiin Wirmo- Seura Ry:n omia tuotteita ja lisäksi paikalle saapui muutamia myyntipaikan lunastaneita myyjiä.

Silo, Kaunotar ja Mynämäen Maanrakennus näyttelyiden kutsuvierastilaisuus /avajaiset pidettiin Kivimakasiinilla 11.8. Tapahtumaan oli kutsuttu yhtiöiden entisiä työntekijöitä ja lisäksi Wirmo-Seuran tärkeitä yhteistyökumppaneita. Tapahtumassa vieraili 76 henkilöä.

Laurin markkinoiden aikaan järjestettiin torilla maalaistentori tapahtuma. Lisäksi oli mäkiautojen huutokauppa, jossa meklarina oli Jouni Syren. Kojusta myytiin makkaraa, kahvia ja Wirmo- Seuran tuotteita. Lisäksi molemmat näyttelyt, sekä kivimakasiinilla että Sunilassa olivat avoinna. Kivimakasiinin näyttelyssä kävi yhteensä: 735 henkilöä.

Perinteiset Joulumarkkinat järjestettiin 3.12 kivimakasiinilla. Wirmo- Seura jakoi jäsenlehtiä, myi omia tuotteitaan, sekä kahvia ja Mynämäki pipareita. Lisäksi myynnissä oli Annikki Valtasen keittämää riisipuuroa ja väskynäsoppaa. Markkinoille valmistuivat uutuusvideot Mynämäen vanhat rakennukset ja Hirvenmetsästystä 1970-luvulla. Paikkoja myytiin perinteiseen tapaan käsityöläisille ja leipureille. Myyntipaikat myytiin loppuun.

Loppuvuonna vapautui vanhan yhteiskoulun yläkerrasta taiteilija Seppo Lehtosen työtila kulttuuritoimen käyttöön. Wirmo-Seura avusti Seppo Lehtosen muutossa. Muutto järjestettiin 29.12 ja paikalla oli noin 10 aktiivista talkoolaista.

Perinnekäsityöpiiri

Perinnekäsityöpiiri kokoontui toimistolla torstaisin klo 13-15 Kristiina Vanhalan toimiessa vapaaehtoisena opastajana. Vuoden aikana opittiin monenlaisia käsityötaitoja.

Perinnekäsityöpiirissä tehdään perinteisiä käsitöitä yhdessä ja välillä on ollut kutsuttuna ohjaajia eri organisaatioista. Perinnekäsityöpiirissä on ollut yli 20 osallistujaa per kerta. Tänä vuonna aiheina olivat: mm. lampunvarjostimet, nenäliinapitsit, konttineule, salomoninsolmu,

Wirmo-svenskaklubben

Ruotsin keskustelukerho Wirmo- svenskaklubben kokoontui tiistaisin klo 11-12.30 toimistolla. Itseohjautuvan kerhon tavoitteena on kohentaa suomen toisen virallisen kielen, ruotsin puhetaitoa kerholaisten keskuudessa. Wirmo- Svenskaklubben on ruotsinkielinen keskustelukerho, jossa on ollut osallistujia n. 10 ihmistä. Svenskaklubbenin pikkujoulut pidettiin toimistolla 25.11 ja vieraita oli Askaisista ja Naantalista, joissa toimii vastaavanlainen keskustelukerho.

Wirmon Puhallin Kisällit

Wirmon Puhallin kisällit harjoittelevat työväenopiston opintopiirinä Laurin Koululla kerran viikossa. Wirmo- Seura on tukenut orkesterin toimintaa rahallisesti. Orkesterin kapellimestarina on Kari Lilja. Wirmon Puhallin Kisälleillä on ollut vuoden aikana joitakin esiintymisiä ja lisäksi puhallinyhtye on ollut edustettuna Wirmo-Seuran omissa tapahtumissa. Puhallinyhtye sai lahjoituksena mittavan kokoelman nuotteja Dir.Cant Toivo Lankisen jäämistöstä.

Julkaisutoiminta ja muu perinteen keruu

Wirmolainen-julkaisu

Vuoden 2016 kotiseutujulkaisu Wirmolainen oli järjestyksessään 15. julkaisu ja sitä painettiin 700 kpl. Lehden vastaavana toimittajana toimi Kari Ahtiainen, ilmoitukset hankki Marja Virpi.  Julkaisun painatuskulut katettiin ilmoitustuloilla. Lehti jaettiin yhdistyksen jäsenille jäsenkirjeen yhteydessä joulukuun alussa. Lehden myyntihinta oli edelleen 6 euroa. Lehti painettiin ja taitettiin Paino-Kaarinassa. Taitto Eila Pilhjerta

Kotiseutufilmit

Varastossa olevien kotiseutufilmien myyntiä jatkettiin. Lisäksi tuotettiin uutuutena Hirvenmetsästys- filmi ja filmi Mynämäen vanhoista rakennuksista.

Julkaisutoiminta Internetissä

Yhdistyksen omia kotisivuja (www.wirmo-seura.fi) on pyritty kehittämään vuorovaikutteisemmiksi. Kotisivun Vieraskynä-palstalla julkaistiin säännöllisesti kotiseutuaiheisia kirjoituksia. Yhdistykselle luotiin vuonna 2014 myös oma facebook-sivu. Näitä molempia hoiti yhdistyksen tiedottamisesta vastaava Aki Laaksonen

Wirmo-Wiki

Wirmo-Wiki -vuorovaikut­teinen paikannimi-tiedoston aineistojen muokkaus jatkui.

Kuntouttavaan työtoimintaan palkattu Petri Alanko aloitti 3.10- 30.12 paikannimi- tiedostojen täydentämistä.

 Perinneillat

Perinneiltojen järjestämistä jatkettiin. Perinneiltoja järjestettiin yhteensä kuusi kappaletta. Perinnevastaava Juhani Heinon vastuulla on ollut tilaisuuksien keskustelun aikaansaaminen. Alkuvuoden perinneilloissa käsiteltiin hankkeeseen liittyviä aiheita. Perinneilloissa on ollut 30-40 osallistujaa, riippuen aiheesta.

 

to 14.1.2016 18:00 Perinneilta - aiheena Juko

toimistolla. Tervetuloa kaikki Jukolla työskennelleet ja Jukon asioista kiinnostuneet. 24 henkilöä

 

to 11.2.2016

Muistellaan Silon Mynämäen tehtaan toimintaa Wirmo-Seuran toimistolla. Silon vanhat työntekijät ovat tervetulleita paikalle jo klo 17.00.  36 henkilöä

 

to 3.3.2016 18:00 Perinneilta

Muistellaan Mynämäen Maanrakennus Oy:tä. 37 henkilöä.

 

to 7.4.2016 18:00 Perinneilta

Muistellaan Mietoisissa toiminutta Kaunotar Oy:tä. Vanhojen työntekijöiden tapaaminen alkaa jo klo 17.. 33 henkilöä

 

ke 11.5.2016 18:00 Perinneilta

Aiheena sukututkimus. Hannu Numminen alustaa 25 henkilöä

 

ke 14.9.2016 18:00 Perinneilta

aiheena metsästys. Katsotaan hirvenmetsästysfilmi 1970-luvulta. 17 henkilöä

 

ke 12.10.2016 18:00 Perinneilta

Aiheena sähkö. Miten sähkö tuli Mynämäkeen. Sähköyhtiöt, osuuskunnat, henkilöt, linjatyöt jne. Tule muistelemaan! 27 henkilöä

 Muuta

Wirmo- Seura oli merkittävällä panoksella vaikuttamassa siihen, että kunnan museokokoelmiin saatiin rovasti Frans Wilho Sipilän suvulta lahjoituksena Mynämäen pappilassa 1900-luvun alussa ollut vanha salinkalusto, tauluja, vuoden 1642 raamattu sekä muuta kirjallisuutta. Museokokoelmaa varten yhteiskoulun yläkerrasta vapautui taiteilija Seppo Lehtosen työtila, Wirmo-Seura avusti Seppo Lehtosen muutossa.

Hankkeet

Teollinen perinne maaseudulla hanke saatettiin päätökseen. Kevään aikana kerättiin haastatteluin tietoa Mynämäessä toimineista yrityksistä: Silo, Kaunotar, Juko ja Mynämäen maanrakennus oy. Työntekijöitä haastateltiin kaikkiaan yli 80. Samalla kerättiin valokuvia ja muuta materiaalia. Saatu aineisto talletettiin museokokoelmaan ja kotiseutuarkistoon tulevia sukupolvia varten. Silon ja Kaunottaren tuotteita hankittiin lahjoitusten lisäksi myös ostamalla. Museokokoelmassa onkin nyt näyttävä valikoima mynämäkeläistä tekstiilituotantoa. Samoin saatiin lahjoituksena Jukon valmistamia maatalouskoneita, jotka sijoitettiin Sunilan museovarastoon.

Kerätyn tiedon ja aineiston pohjalta järjestettiin kaksi näyttelyä Laurin markkinoiden yhteydessä. Kivimakasiinissa oli Leena Gustafssonin talkoolaisten avulla järjestämä Silo ja Kaunotar -näyttely. Mynämäen maanrakennuksen pienoisnäyttely tehtiin yhteistyössä Sillanpään suvun kanssa. Makasiinilla oli myös työnäytös, jossa Raili Suvanto esitteli teollisuusompelun vaiheita.

Sunilan navetanvintille koottiin lukuisten talkootuntien myötä näyttely Jukon tuotannosta ja historiasta. Taisipa tulla vahingossa perustettua JUKO-museo.

Kummatkin näyttelyt saivat hyvän suosion ja saivat julkisuutta YLE:n alueuutisia myöten.

Kirjastossa toteutettiin yhdessä MLL:n kanssa lastentapahtuma, jossa lapset tutustuivat tekstiiliteollisuusaiheeseen. He saivat mm viimeistellä Silo-nuken, jonka saivat omakseen. Nuket oli esivalmisteltu kevään aikana talkootyönä.

Yhteistyötahot

Perinteeksi muodostunut kemisti Johan Gadolinin muistotilaisuus järjestettiin yhdessä kulttuuritoimen, Mynämäen rotarien Turun Kemistiseuran ja Åbo kemiska sällkapetin kanssa su 5.6. Ilma suosi tapahtumaa.

Seurakunnan kanssa tehtiin yhteistyötä kotiseutukirkon muodossa, jonka jälkeen Juhani Heino kertoi hautausmaan historiasta.

 

Kunta toteutti vanhan yhteiskoulun ulkomaalauksen Wirmo-Seuran aloitteesta.

 

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky