Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
ma 25.5. – ti 25.8. TOIMISTO
<Seuran toimisto on jälleen avoinna maanantaisin 10-14
------
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Bussikatos juhlakuntoon
julk. 31.7.2017

Bussikatos juhlakuntoon

Sain syksyllä 2016 Viktoria Kulmalalta sähköpostiviestin, jossa hän pyysi ideoimaan lukion edessä olevaan bussikatokseen taidetta Suomi 100 hengessä. Lukiossa on keväisin arkkitehtuuriin, ympäristöön ja muotoiluun liittyvä kurssi, joten ajattelin, että projekti sopii kyseisen kurssin sisältöihin hyvin. Kävin katsomassa ja mittailemassa katosta tarkemmin maaliskuussa. Huomasin, että se on raihnainen ja vaatii paljon pohjatyötä ja maalia ennen taiteellista työtä. Kerroin Viktorialle, että haluamme katokseen siniset tolpat ja valkoiset levyt. Viktoria pyysi Wirmo –seuraa rungon maalaustalkoisiin sekä kunnan työntekijöitä levyjen irrotus- ja kunnostustöihin.

Yhteen lukion kurssiin pitää saada mahtumaan paljon sisältöä ja työtä. Yritin keksiä bussikatostyöskentelyyn tehtävänannon, jossa lopputulos olisi näyttävä ja työ suhteellisen nopea toteuttaa. Lisäksi halusin, että pääosa työstä voitaisiin tehdä sisällä, koska sää voi olla mikä vain. Päädyin katutaiteesta tuttuun sabluunagraffititekniikkaan. Aiheeksi valitsin suuret suomalaiset. Pidimme äänestyksen, jossa jokainen opiskelija sai kertoa omat ehdotuksensa henkilöistä, jotka ansaitsisivat paikan teoksessa. Teoksessa oli paikkoja kahdelletoista henkilölle. Äänestyksen voitti ylivoimaisesti entinen presidenttimme Urho Kekkonen, joka sai 33 ääntä. Äänestyksessä toiseksi tuli Teemu Selänne ja pronssia otti Jean Sibelius. Loput yhdeksän paikkaa menivät Minna Canthille, Paavo Nurmelle, Mannerheimille, Agricolalle, Kivelle, Tarja Haloselle, Tove Janssonille, Vesa-Matti Loirille ja Väinämöiselle.

Ku 2 –kursseillani oli kaksi ryhmää, joissa oli yhteensä 47 opiskelijaa. Jaoin opiskelijat ryhmiin ja ryhmät varasivat itseään kiinnostavan henkilön. Sitten ryhmät alkoivat suunnitella ja leikata sabluunaa. Kun sabluunat olivat valmiita, spreijasimme teokset ulkona vaihtelevassa säässä. Välillä paistoi aurinko ja toisinaan tuuli ja satoi räntää, mutta emme lannistuneet. Kaikki työt valmistuivat aikataulussa ja kunnan työntekijät kiinnittivät maalatut levyt paikoilleen avajaisaamuna 12.5. Avajaiset olivat klo 12.45-13.00. Kunnanjohtaja Seija Österberg avasi tilaisuuden puheellaan ja lukion opiskelijat Vilma Arvela ja Matilda Hakamäki poistivat peitteen teoksen päältä kauniissa säässä. Työ oli valmis juhlistamaan hienoa juhlavuotta. Teos keräsi heti aluksia paljon kehuja ja kiitoksia paikanpäällä ja sosiaalisessa mediassa. Kiitoksia lukion opiskelijoille hienosta työstä ja kiitos myöskin Wirmo –seuralle, kunnalle ja kulttuuritoimelle panoksesta teoksen eteen.

 

 

Keväisin terveisin

Markku Karttunen, kuvataideopettaja

 

 

 

 

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky