Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Kaikki saivat lahjan jouluna
julk. 19.12.2017

Kaikki saivat lahjan jouluna

Suomalainen joulu on viettotavoiltaan ja sisällöltään vielä melko yhtenäinen. Ajattelen erityisesti jouluaattoa ja joulupäivää. Useimmiten jouluumme liittyy yhdessäoloa kodissa, ateriointia, lahjojen jakoa, haudoilla kynttilän sytyttämistä ja kirkossa käyntiä. Kauppaliikkeet ovat kiinni joulupäivänä ja se on yleinen vapaapäivä. Vietämme joulua siis perinteellisesti.

Reformaation yhteydessä Luther ja protestantit loivat uuden joulutavan. Tuolloin pyhä Nikolaos jakoi joululahjat nimikkopäivänään 6.12. Protestantit eivät rukoilleet ja kumartaneet enää pyhimyksiä. Niinpä itse joulupäivä 25.12. tuli heille lahjojen jakopäiväksi ja jakajana oli Christkind (Kristus-lapsi). Lahjat ilmaantuivat jouluyönä kuusen alle aamulla heräävien iloksi. Ihmeellistä kyllä, tämä traditio on nykyään voimakkain katolisessa osassa Saksaa. Usein katoliset ovat paremmin kyenneet säilyttämään uskonnolliset tavat ja perinteet kuin protestantit. Baijerissa vietetään joulutoreja nimellä Christkindmark. Jouluseimiperinne on katolilaisilta levinnyt meille saakka.

Viettotavat kertovat, että jouluun liittyy lahja, ennen kaikkea Jumalan lahja. Apostoli Paavali kuvaa, kuinka ihmisen osa muuttui, kun meille syntyi Vapahtaja. Näin Galatalaiskirjeessä (4:4-5) ”Mutta kun aika oli täyttynyt, Jumala lähetti tänne Poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi lunastaakseen lain alaisina elävät vapaiksi, että me pääsisimme Jumalan lapsen asemaan.” Jeesus Kristus on armolahja kaikille. Meillä ei ole muutenkaan mitään, mitä emme olisi saaneet lahjaksi. Mitään emme tänne tuoneet syntyessämme emmekä mitään täältä vie lähtiessämme.

Reformaation juhlavuotena kertasimme tätä ydintä - yksin armosta, yksin uskosta, yksin Kristuksesta. Me emme pelastaneet itseämme vaan meidät on pelastettu. Se on Jumalan lahjaa, että meillä on nyt armo puolellamme ja iankaikkisen elämän toivo Jeesuksessa Kristuksessa. Olemme onnekkaita, kun olemme syntyneet j.Kr.

Harva tietää, että loppiaista alettiin viettää aikaisemmin kuin itse joulua. Saksassa loppiainen ei kuvaa sanana joulun loppumista, vaan se on Dreikönigsfest (kolmen kuninkaan juhla). Juhlan sisältö on sama kuin meillä: itämaan tietäjät Jeesus-lapsen luona. Nuo tietäjät ovat kolme kuningasta. He eivät kysy selityksiä syntymäihmeelle, vaan kumartavat Jeesus-lasta ja tuovat lahjansa.

Jouluna kiitämme, että olemme päässeet Jumalan lapsen asemaan. Siksi laulamme: ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maan päällä rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto” (Lk 2:14).

Joulun rauhaa ja siunattua uutta vuotta 2018!

Jouko Kotisalo

 

 

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky