Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
2014

TOIMINTAVUOSI 2014

 

Toimintavuosi rakentui hyväksi koetusta, perinteisestä kotiseutuyhdistystoiminnasta, mutta myös uusien toimintamuotojen vakiinnuttamisesta. Yhdistyksen toiminnan perustana on ollut mittava talkootyön määrä.

 Yhdistyksen perustoiminta

 Toimisto

Yhdistyksen kunnalta vuokraama toimisto sijaitsee Mynämäen vanhan yhteiskoulun tiloissa. Hallituksen jäsenet pitävät vuorollaan auki toimistoa joka maanantai klo 11–13. Yhdistyksen tilassa on pidetty omien kokouksien ja perinneiltojen lisäksi mm. käsityöpiiriä ja Wirmo-svenskaklubbenia.

 Kivimakasiini

Yhdistyksen omistamalla kivimakasiinilla oli kaksi näyttelyä: toukokuussa Taideyhdistys Vakun ja perinnekäsityöpiirin yhteisnäyttely. Elokuussa makasiinissa oli Sinikka Rikkilän Wirmon Madonna –ikoninäyttely. Makasiini osallistui ikoninäyttelyn kanssa myös 17.8. pidettyihin Kyläluutapäiviin.

Joulumarkkinat pidettiin 7.12. Yhdistys myi muiden tuotteidensa ohella soppatykissä valmistettua yhdistyksen kunniajäsenen Annikki Valtasen keittämää riisipuuroa.

 Koneen säätiön Saaren kartanon taiteilijoiden kanssa jatkettiin yhteistyötä: 18.5.2014

tanssitaiteilija Milla Koistinen ja äänitaiteilija Dirk Huelstrunk esiintyivät Kivimakasiinilla. 4.10.2014 pidettiin Saaren kartanon järjestämän Taianomaisen kiertueen näyttely makasiinissa.

 Kivimakasiinin valaistusta kohennettiin toimintavuonna Ravakan hankkeen avulla, ja katto maalattiin yhdistyksen omilla varoilla.

 

  1. Laurin markkinoiden oheistapahtuma

Yhdistys osallistui perinteisille Laurin markkinoille 9.8.2014 Mynämäen torilla järjestämällä maalaistentorin.

 Yhdistykset ja muut toimijat saivat osallistua tapahtumaan maksutta. Torilla oli lasten ja nuorten kirpputori. Näytillä oli mm. nimismiehen vanha mopo ja tohtori Toivo Tyrnin polkupyörä. Torilla esiintyi runoilija Heli Laaksonen ja Wirmon Puhallinkisällit. Vanhan esineen käyttötarkoitusta pääsi arvaamaan.

 Perinnekäsityöpiiri

Perinnekäsityöpiirin tavoitteena on elvyttää vanhoja käsityötaitoja. Periaatteena on se, että osallistujat opettavat toisiaan. Torstaisin kokoontuvan piirin vetäjänä toimii Kristiina Vanhala, joka on nimetty yhdistyksen käsityövastaavaksi.

 

Käsityöpiiri järjesti jäsenilleen ja muille kiinnostuneille bussimatkan Suomen Kädentaidot –messuille Tampereelle 14.11.2014.

  1. Wirmo-svenskaklubben

Yhdistyksen uutena toimintamuotona aloitti ruotsin keskustelukerho Wirmo- svenskaklubben, joka kokoontuu tiistaisin toimistolla. Itseohjautuvan kerhon tavoitteena on kohentaa suomen toisen virallisen kielen puhetaitoa kerholaisten keskuudessa. Kerhon yhdyshenkilönä toimii Kristian Erlands.

 

Julkaisutoiminta ja muu perinteen keruu

 Wirmolainen-julkaisu

Vuoden 2014 kotiseutujulkaisu Wirmolainen oli järjestyksessään 13. julkaisu ja painos oli 700 kpl. Julkaisun painatuskulut katettiin ilmoitustuloilla. Lehti jaettiin yhdistyksen jäsenille, ja muille se on myynnissä kuuden euron hintaan.

 Kotiseutufilmit

Yhdistys koosti keväällä uuden kotiseutuaiheisen dvd-elokuvan Apajan toimitusjohtaja Heimo Hujun kaitafilmeistä: Apaja II (1960–62).

 

Hugo Ketolan aineistosta koskien Jokisivun nuorisoseuran kuvaelmaa koostettiin loppuvuonna uusi filmi Jokisivulaisia. Aineisto hankittiin Mynämäen maataloustuottajayhdistyksen tuella seuran omistukseen.

 Julkaisutoiminta Internetissä

Yhdistyksen omia kotisivuja (www.wirmo-seura.fi) on pyritty kehittämään vuorovaikutteisemmiksi. Kotisivun Vieraskynä-palstalla julkaistiin säännöllisesti kotiseutuaiheisia kirjoituksia. Yhdistykselle luotiin vuonna 2014 myös oma facebook-sivu. Sivulla on 173 tykkääjää.

 Wirmo-Wiki

Wirmo-Wiki -vuorovaikut­teinen paikannimi-tiedoston aineistojen muokkaus jatkui.

 Perinneillat

Perinneiltojen järjestämistä jatkettiin. Perinneiltojen aiheina olivat: Mynämäen vanhat sillat, Speltti - vanha villivilja, Tarinaa Tainion talosta, Entinen nimismiespiiri ja Mynämäen tiepiiri.

 Yhdistyksen kevätkokouksessa Toivo Viljamaa piti esitelmän Gregorius ja Matias Halleniuksesta. Syyskokouksessa esitelmöi professori Martti Marvola saariston höyrylaivaliikenteestä.

 Muuta

Yhdistys osallistui syyskuussa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin järjestämällä avoimien ovien päivän Mynämäen rautatieasemalla yhteistyössä kiinteistön omistajien kanssa. Tapahtuma onnistui erinomaisesti ja kävijöitä oli runsaasti.

Yhdistys on osallistunut Mynämäen kylien neuvottelukunnan kokouksiin.

 

Hankkeet

 Kivimakasiinin valaistuksen parantaminen

Yhdistys sai Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakka ry:n koordinointihankkeen ”Puuttuva palane” kautta rahoitusta 2 625 eur. Yhdistyksen hankkeen tavoitteena oli monipuolistaa ja parantaa kivimakasiinin käytettävyyttä kohentamalla sen valaistusta. Hankkeen mukaiset työt saatiin valmiiksi toimintavuoden aikana. ELY-keskuksen osuus maksetaan vuoden 2015 puolella.

 Heli Laaksosen runoilta

Yhdistys järjesti Heli Laaksosen Perunannostokiertueen Mynämäen runoillan 16.10.2014 Mynämäen lukiossa. Ilta oli loppuunmyyty, 300 lippua myytiin, ja illasta kertyi yhdistykselle noin 2 000 euroa tuottoa.

 Vanha yhteiskoulu

Yhdistys koosti tekniselle toimelle esityksen korjattavista kohteista koskien vanhaa yhteiskoulua. Kunnanvaltuusto teki joulukuussa päätöksen vuodelle 2017 varatun määrärahan 40 000 eur jakamisesta vuosille 2015, 2016 ja 2017. Määräraha käytetään maalaukseen ja muihin ulkopintojen korjauksiin ja talon ympäristön kohennukseen. Maalaus ja muut työt annetaan paikallisille yhdistyksille toteutettavaksi talkootyönä.

 Hallinto

 Yhdistyksen jäsenmäärä on 307 henkeä. Jäsenille lähetettiin yksi kirje Wirmolaisen mukana joulukuun alussa koskien vuoden 2015 toimintaa.

 Seuran puheenjohtajana toimi Marja Virpi, varapuheenjohtajana Valto Martelius, sihteerinä Riikka Honkanen, taloudenhoitajana Pirkko Sipilä ja kivimakasiinin isäntänä Pekka Laaksonen. Lisäksi johtokuntaan kuuluivat Paavo Anttila, Hertta Käiväräinen, Tarja Elo ja Jouni Syren.

 Hallitus kokoontui 9 kertaa.  Seura lähetti Eeva Rintaman Kotiseutupäiville.

 Puheenjohtaja Marja Virpi valittiin Kotiseutuliiton valtuuston jäseneksi.

 

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky