Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
ma 29.7. 11:00 – 13:00 Päivystys
<Pentti Astala
------
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
2018

Wirmo-Seura Ry:n toimintakertomus vuodelta 2018

 Toimintavuoden aikana on toteutettu Wirmo-Seuran perinteistä kotiseututyötä. Tiivistä yhteistyötä tehtiin kunnan kulttuuritoimen ja kunnan alueella toimivien muiden toimijoiden kanssa. Perinteisesti yhteistyökumppaneina ovat olleet myös Turun yliopiston ja Åbo Akademin kemistikerhot.

 Yhdistyksen toimitilat ovat edelleen vanhalla yhteiskoululla. Vuoden alussa saatiin toimitilojen yhteyteen keittiötilat, joita kunnan kulttuuritoimi ja Wirmo-Seura yhdessä hallinnoivat. Korjaustyö tehtiin yhdessä kunnan ja Wirmo-Seuran toimesta. Wirmo-Seuran Pekka Laaksonen teki mittavan työn keittiön valmistumiseksi.

Toimitilan toimisto on ollut avoinna maanataisin klo 10-14. Päivystäjän on toiminut Wirmo-Seuran työllistämä Petri Alanko.

Hallinto

Puheenjohtajana:               Marja Virpi

Varapuheenjohtajana:        Valto Martelius

Sihteeri/tiedottaja:             Aki Laaksonen

Taloudenhoitaja:                Tarja Elo

Hallituksen jäsen                  Jorma Rakolainen

Hallituksen jäsen:               Raili Suvanto

Hallituksen jäsen:               Irmeli Heikkilä

Hallituksen jäsen:               Pentti Astala

Hallituksen jäsen:                Pirkko Sipilä

 

Kunniajäsen:                       Annikki Valtanen

Perinnevastaava:                Juhani Heino

Kivimakasiini- isäntä           Pekka Laaksonen ja Paavo Anttila

Myyntivastaava:                 Jouni Syren 

 

Kokoukset:

Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana ? kertaa

 Kevätkokous pidettiin 19.3.2018 Vanhalla yhteiskoululla. Paikalla oli 60 henkilöä.

Kokousesitelmän piti Nihattulan vanhoista rakennuksista ja elinkeinoista Sakari Seppälä.

 Syyskokous pidettiin 12.11.2018  pidettiin Mynämäen Nousiaisten Osuuspankin kokoontumistiloissa. Paikalla oli 47 henkilöä. Kokousesitelmän pitää prof. Ritva- Liisa Pitkänen Helsingistä, aiheena Mynämäen alueen paikannimet.

 Yhdistyksen perustoiminta

 

Perinnekäsityöpiiri

Perinnekäsityöpiirin tavoitteen on ollut herättää kiinnostus erilaisten käsitöiden tekoon. Piiri toimii pääasiallisesti omatoimisesti.  Kokoontumisia on ollut vuoden aikana yhteensä 29, niihin on osallistunut 8-16 henkilöä torstaisin klo 13-15 . Kauden aikana kerholaisia on opastanut parikertaa Kristiina Aaltonen, Terttu Lehtonen ja Tuija Vuorinen (Raision Taitokeskus). Aiheina on ollut omien käsitöiden lisäksi Hardanger-reikäommel, Makrame-seinävaate ja joulukorit.

 13.12.-15.12. perinnekäsityöpiiri järjesti vanhan yhteiskoulun galleriatilassa käsityönäyttelyn ”maakuntalapasia ja muita käsitöitä”. Näyttelyä kävi katsomassa  66 henkilöä.

 Tampereen Kädentaitomessuille 16.11.2018 osallistui 39 henkilöä

 Wirmo svenska klubben on jatkanut kokoontumisia tiistaisin klo 11-12.30.

Kokoontumisia yhteensä 30 kertaa, osallistujia viikottain 7-13, yhteensä 276. Vuoden aikana vietettiin yhdessä Naantalin vastaavan kerhon kanssa Svenska Dagenia ja Floradagenia. Perinteinen teatterivierailu Åbo svanska Teatteriin tehtiin  ??

katsomaan näytelmää Främlingen sekä ?? olimme Kuuntelemassa teatterin studionäyttämöllä Eva Dahlgrenin laulelmia.

 Laurin markkinoiden oheistapahtuma järjestettiin 11.8. ns maalaistentori, jossa Wirmo-Seura ja yhteistyöyhdistyksemme möivät ja esittelivät omia tuotteitaan. Uutena toimintana lapsille oli poniratsastusta ja kepparikilpailu , jonka organisoivat Siiri Heino ja Henna?. Torilla esiintyi perinteisesti Wirmon Puhallin Kisällit.

Sunnuntaina 12.8. Wirmo-Seura osallistui kotiseutukirkkoon sekä järjesti kahvituksen pappilansalin esittelyn vanhalla yhteiskoululla.

 Muu toiminta

 Perinteeksi muodostunut kemisti Johan Gadolinin syntymäpäiväjuhla vietettiin yhdessä, Mynämäen Rotaryklubin edustajien, Turun Kemistiseuran ja Kemiska skällskapett i Åbon jäsenten kanssa su 5.6.2018. Mukana olivat ensikertaa unilan nykyiset asukkaat rva Hildegard Klaucke ja-Palander ja  Carsten Klaucke.

 Julkaisutoiminta

 Wirmolainen julkaisu on järjestyksessä 17. , painos oli tänäkin vuonna 700 kpl. Wirmolainen 2018 käsitteli mm vuoden 1918 tapahtumia. Lehti jaettiin jäsenille ja oli myynnissä kuuden euron hintaan.

Toimituskuntaan kuuluvat:

                       Ahtiainen Kari                     Päätoimittaja

                      Heino Jarkko

                      Heino Juhani

                      Laaksonen Aki

                      Rakkolainen Jorma

                      Virpi Marja (ilmoitukset)

                     

 Julkaistoiminta internetissä (www.wirmo-seura.fi )

Vieraskynäpalstalla julkaistiin kotiseutuaiheisia kirjoituksia. Wirmo-Seuralla on myös internetissä Facebooksivusto ja ”Vanhoja valokuvia” sivusto.

 

Kotiseutufilmit

Vanhojen kotiseutufilmien myyntiä jatkettiin ja uutena filminä oli myynnissä Laurin markkinoilla oSaksassa asuvan, entisen mietoislaisen Pasi Kytölän aineistosta keräämä kotiseutufilmi Mietoisten kotiseutujuhlista vuosikymmenien aikana.

 

Wirmo-Wiki

Wirmo-Wiki-vuorovaikutteista paikannimi-ainestoa on muokannut seuran työllistämä Petri Alanko.

 

Perinneillat

Perinneiltojen järjestämistä on jatkettu. Iltojen vetäjänä on toiminut perinnevastaava Juhani Heino. Aiheina ovat olleet ”Mynämäen vanhat huoltoasemat”, Jorma Rakkolaisen alustama ”Mynämäki vuonna 1918”; ”Pajat ja sahat”, ”Lounaismurteet” sekä ” Mynämäen palo ja WPK:n alku”. Perinneiltoihin on osallistunut yhteensä 169 henkilöä.

 

 Muu toiminta

Seura on järjestänyt kahvituksia kulttuuritoimen tilaisuuksiin vanhalla yhteiskoululla.

 

Perinteeksi muodostunut kemisti Johan Gadolinin syntymäpäiväjuhla vietettiin yhdessä, Mynämäen Rotaryklubin, Turun Kemistiseuran ja Kemiska skällskapett i Åbon edustajien kanssa sunnuntaina 5.6.2018. Mukana olivat ensikertaa Sunilan kartanon nykyiset asukkaat, rva Hildegard Klaucke -Palander ja  Carsten Klaucke.

Seura on järjestänyt kahvituksia kulttuuritoimen tilaisuuksiin vanhalla yhteskoululla.

 Perinneillata järjestettiin yhteensä neljä kappaletta. Perinnevastaava Juhani Heinon vastuulla on ollut tilaisuuksien keskustelun aikaansaaminen.

 

Wirmon Puhallin Kisällit

 Wirmon Puhallin Kisällit (WPK) -niminen puhallinorkesteri on toiminut Mynämäessä Raision työväenopiston kurssina ja Wirmo-Seura ry:n alaisuudessa vuodesta 2014 lähtien, eli syksyllä alkoi viides toimintavuosi.

Alun muutamasta soittajasta on muodostunut 12 puhaltajan orkesteri. Orkesteri harjoittelee Laurin koulun tiloissa viikottain syys- ja kevätlukukaudella kapellimestari Kari Liljan johdolla. Esiintymisiä on vuosittain muutamia. Edellinen toimintavuosihan päättyi juhlavasti  Itsenäisyyden 100-vuotta juhlien esiintymisiin Laurin koululla ja Mietoisten Maamiesseurantalolla.

Esiintymiset ja toiminta:

Tammikuussa tilattiin lisää nuotteja, Suomalaisia marsseja II -vihkonen, jossa 64 tuttua tai ”tuntematonta” kappaletta. Tehtiin kulttuurianomusavustus Mynämäen kunnalle, jotain saatiinkin.

Toukokuun alussa kuuluisan Pyhen torin avajaisissa oli WPK jälleen mukana peruskokoonpanolla. Myös perinteisesti soittoa kuului Wirmon kylätorilla Laurin markkinapäivänä.

Syyskuun 18 päivänä alkoi viides toimintavuosi vanhoja sävellyksiä tapaillen ja lokakuussa joululaulujen harjoittelu tähtäimenä joululaulujen ilta. Laulaja Heikki Sikilä osallistui harjoituksiimme.

Tiistaina 27.11.2018 WPK esiintyi Mynämäen pääkirjastossa teemalla ” Neljä viikkoa Jouluun”. Parituntisessa ohjelmassa oli tuttuja jouluisia sävelmiä solistina ja yhteislaulujen esilaulajana Heikki Sikilä. Joulumyyjäisissä Kivimakasiinissa oli orkesteri tuttuun tapaan soittamassa.

Toimintavuoden lopulla Wirmon Puhallin Kisällit alkoivat suunnitella 5-vuotisjuhlakonserttia, sen ohjelmistoa ja rahoitusta. Juhlakonsertti päätettiin kevään sijaan järjestää syksyllä ja ajankohta on näillä näkymin Pyhäinpäivän jälkeinen sunnuntai eli 3.11.2019.

Muuta

 Kunnan kultturitoimi järjesti naapuruus- teemalla kaikille avoimen keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa oli paikalla Laura Kolpe. Wirmo-Seura järjesti kahvituksen. Tilaisuus järjestettiin Lukion juhlasalissa. Wirmo-Seuran edustajana paneelikeskustelussa oli Juhani Heino.

 

Wirmo-Seuran puheenjohtaja on osallistunut Suomen Kotiseutuliiton valtuuston kokouksiin ja vuosikokoukseen Tuusulassa 5.5.2018.

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky