Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
2020

TOIMINTAVUOSI 2020

 Yhdistyksen toimintaa haittasi Suomeenkin alkuvuonna levinnyt Covid-19 -pandemia. Kevään toiminta keskeytyi mutta kesän jälkeen voitiin syksyn toiminta aloittaa lähes normaalina, kunnes rajoitukset jälleen supistivat toimintaa. Läheistä yhteistyötä tehtiin edelleen kunnan kulttuuritoimen kanssa. Yhteistyötä tehtiin myös Mynämäen seurakunnan kanssa.

Yhdistyksen jäsenmäärä vuodenvaihteessa oli 350 + kolme nuorisojäsentä. Jäsenille lähetettiin yksi jäsenkirje Wirmolaisen mukana joulukuun alussa.

 Edustukset ja jäsenyydet

Yhdistys on Suomen Kotiseutuliiton ja Ravakka ry:n jäsen.

 Hallinto

Seuran puheenjohtajana toimi Marja Virpi, varapuheenjohtajana Valto Martelius, sihteerinä Kari Ahtiainen ja taloudenhoitajana Tarja Elo. Muina jäseninä Pentti Astala, Irmeli Heikkilä, Juhani Heino, Pirkko Sipilä ja Raili Suvanto.

Hallituksen valtuuttamina kokouksiin osallistuivat myös:
kunniajäsen Annikki Valtanen
kivimakasiinin isännät Pekka Laaksonen ja Paavo Anttila
myyntivastaava Jouni Syrén

Hallitus kokoontui 7 kertaa:  14.1, 10.3, 16.6, 22.9, 13.10, 22.10, 12.11.
Yhdistyksen kevätkokous pidettiin 21.7. ja syyskokous 22.10.

Toiminnantarkastajina ovat toimineet Airi Lempiäinen ja Raija Siila.

 Talous

Yhdistyksen talous pysyi vaikeasta toimintavuodesta huolimatta vakaalla pohjalla. Jäsenmaksut, tapahtumatuotot sekä kotiseututuotteiden myynti olivat pääasialliset tulonlähteet.

 Yhdistyksen perustoiminta ja tapahtumat

 1. Toimisto

Yhdistyksen kunnalta vuokraama toimisto sijaitsee Vanhan Yhteiskoulun tiloissa, tarjoten yhdistystoiminnalle hyvät puitteet. Yhdistyksen työllistämä Petri Alanko on pitänyt toimistoa avoinna maanantaisin klo 10–14. Myös hallituksen jäsenet ovat tarvittaessa osallistuneet päivystykseen.

 1. Kivimakasiini

Makasiinilla oli esillä kuvataideyhdistys Vakku ry:n jäsenten taidetta la. 8.8.

 1. Laurin markkinoiden oheistapahtumat

Laurin markkinat peruutettiin, mutta Wirmo-Seura järjesti kulttuuritoimen ja muiden yhdistysten kanssa lauantaina 8.8. markkinatoritapahtuman. Torilla oli kahvin ja makkaran lisäksi myynnissä tuttuja kotiseututuotteita.

Yhdistyksen toimisto oli myös avoinna ja jäsenet valvoivat kulttuuritoimen näyttelyitä Yhteiskoululla.  

 1. Perinnekäsityöpiiri

Perinnekäsityöpiirin toiminta jatkui rajoitetusti.

Perinnekäsityöpiirin "Joulunäyttely” Vanhan Yhteiskoulun galleriatilassa oli yleisölle avoinna 5-12.12.

 1. Wirmo Svenska Klubben

Ruotsin kielen keskustelukerho ”Wirmo Svenska Klubben” kokoontui tiistaisin toimistolla. Itseohjautuvan kerhon tavoitteena on kohentaa suomen toisen virallisen kielen puhetaitoa kerholaisten keskuudessa. Kokoontumisrajoitukset häiritsivät myös tätä toimintaa.

 1. Wirmon Puhallin Kisällit (laatinut Kari Mäkelä)

Wirmon Puhallin Kisällit on pääasiassa toiminut ja harjoitellut Raisio-opiston kustantaman opettajan tuella, opiston ehdoilla ja koronan aiheuttamilla rajoituksilla.

Alkuvuonna hyvin vauhtiin lähtenyt harjoittelu katkesi 14.3.2020 pandemiaan kesään asti. Muutenkin usealla soittajallamme on koronaan liittyviä rajoitteita ja kieltoja, ikään, terveyteen tai ammattiin liittyen.

Kokoonpanossa on 12 soittajaa, opiston opiskelussa 1 + 8 henkilöä. Opettajana kapellimestari Kari Lilja.

Kesällä kokoonnuimme ylimääräisiin harjoituksiin. Esiinnyimme isolla kokoonpanolla Wirmon torilla 8.8, myös ”aamun töräys” puhallettiin.

Syyskausi aloitettiin reippaasti pääasiassa uusien joululaulujen harjoittelulla tähtäimessä Mynämäen kirjastossa esiintyminen ja soitot 12.12 Joulutorilla.

Myös seurakunnan Lasten joulurauhan julistukseen olimme lupautuneet. Nämä eivät toteutuneet rajoitusten ja kieltojen takia.

 1. Gadolinpäivä

Kesäkuun 5. perinteisesti vietettävä Johan Gadolinin syntymäpäivätilaisuus peruuntui.

 1. Wanhan ajan Joulumarkkinat

Joulumarkkinat oli suunniteltu poikkeuksellisesti pidettäväksi Vanhalla Yhteiskoululla 12.12, mutta nekin jouduttiin tautitilanteen pahenemisen vuoksi peruuttamaan.

Julkaisutoiminta, perinteenkeruu ja -tallettaminen

 1. Kotiseutujulkaisu Wirmolainen

Wirmolainen-lehdessä julkaistaan paikallishistoriaa ja perinnettä käsitteleviä artikkeleita. Kirjoitukset saatiin talkootyönä, josta suuret kiitokset avustajillemme! Vuoden 2020 kotiseutujulkaisu oli järjestyksessään 19. ja painos 700 kpl. Julkaisun painatuskulut katettiin ilmoitustuloilla. Lehti jaettiin jäsenetuna yhdistyksen jäsenille ja muille se on myynnissä 10 euron hintaan.

Toimituskuntaan kuuluivat:
Kari Ahtiainen               päätoimittaja
Jarkko Heino
Juhani Heino
Jorma Rakkolainen
Marja Virpi                    ilmoitusvastaava

 1. Kotiseutufilmit

Vanhojen kotiseutufilmien myyntiä jatkettiin.

 1. Julkaisutoiminta Internetissä

Tiedottamisen lisäksi yhdistyksen kotisivujen Vieraskynä-palstalla julkaistiin kotiseutuaiheisia kirjoituksia.

Tiedottamista tehtiin myös Facebook-sivustolla. Wirmon vanhat kuvat -sivustolla julkaistiin kuvia valokuva-arkistosta.

 1. Wirmo-Wiki

Wirmo-Wiki -vuorovaikut­teinen paikannimi-tietokannan täydentäminen jatkui talkootyönä sekä työllistämistyönä Petri Alangon toimesta. Alanko on lisännyt nimitietoihin karttalinkkejä. Tekninen ongelma esti pääsyn sivustolle alkuvuodesta. Sitkeä ongelma saatiin korjattua kesäkuussa, kiitos Jussi Heinolle. Kiitokset ansaitsee myös Timo Alistalo sivuston kehittämisestä.

 1. Perinneillat ja esitelmätilaisuudet

Suosittuja perinneiltoja oli tarkoitus pitää kerran kuussa perinnevastaava Juhani Heinon johdatellessa illan aiheeseen. Vain kaksi iltaa toteutui. Perinneiltojen aiheina olivat:
ma 3.2. Kraatarit, räätälit ja ompelijat.
ti 8.9. aiheena Mynämäen kirkonkellot.

Yhdistyksen kevätkokouksessa  21.7. kuultiin kokousesitelmä tutkija Eija Suna: Tapettien historiasta. Tällöin oli myös mahdollisuus tutustua kulttuuritoimen Mööpelit ja tapetit -näyttelyyn. Syyskokouksessa  22.10. oli tutkija John Björkmanin kokousesitelmä "Kansanuskon paikat Varsinais-Suomessa"

 1. Saadut lahjoitukset

Seurakunta antoi Wirmo-Seuralle lahjoituksena saamansa Yrjö Aaltosen (Lalla) maalauksen Mietoisten kirkosta.

 

Hankkeet

 1. Muisti, muistot ja menneisyys

Kotiseutuliiton Mestarit & kisällit -hanke myönsi lukion kanssa toteutettavaan hankkeeseen 500 € avustuksen. Hankkeen piti alkaa jo vuonna 2019 mutta se saatiin alkuun vasta 2020 syksyllä.

 1. Yhteisöllinen joulutori

Wirmo-Seura osallistui joulutorin avajaistilaisuuteen 29.11. Tällöin saatiin myös Wirmolainen jakoon. Joulutorin muut tapahtumat peruutettiin.

 

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky