Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
la 13.8. 9:00 – 14:00 Wirmo-Seura Laurinmarkkinoilla
<Wirmo-Seuralla on Laurin markkinoiden aikaan torilla monipuolista ohjelmaa:
mm. Wanhat wehkeet, hevosajelua
Wirmon Puhallin Kisällit esiintyy klo 10.
Vintage-muotinäytös klo 11.
Lisäksi:
Wirmo-Seura myy kotiseututuotteitaan sekä kahvia, pullaa ja grillimakkaraa.

Tiedustelut:
050 5660677/ Marja
0500 831104/ Kari-Pekka (vanhat autot)

------
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Kun rokki Jokisivulle tuli
Kivikyläläinen Vuotilan Heikki oli kätevä harrastelija, joka muun muassa kehitti ja vedosti itse valokuvansa ja valmisti jopa viulun. Joskus 1950-luvulla hän rakensi levysoittimen, jonka moottorina toimi polkupyörän dynamo. Muutamia levyjäkin hänellä oli ja niitä me kylän pojat käytiin Heikin kotona Koskenkorvassa kuuntelemassa´.

Kun rokki Jokisivulle tuli

 

Kivikyläläinen Vuotilan Heikki oli kätevä harrastelija, joka muun muassa kehitti ja vedosti itse valokuvansa ja valmisti jopa viulun. Joskus 1950-luvulla hän rakensi levysoittimen, jonka moottorina toimi polkupyörän dynamo. Muutamia levyjäkin hänellä oli ja niitä me kylän pojat käytiin Heikin kotona Koskenkorvassa kuuntelemassa.

 

Vuonna 1955 Bill Haley & His Comets levytti maailman ensimmäisen varsinaisen rokkikappaleen Rock Around The Clock. Se sai valtaisan suosion mutta sai myös nuorison riehaantumaan mellakointiin varsinkin Yhdysvalloissa. Seuraavana vuonna Turun konserttitalossa järjestettiin Suomen ensimmäinen oikea rock and roll –konsertti. Konsertin jälkeen syntyi täälläkin pientä mellakointia, mikä sai aikaan sen, että Turussa kiellettiin rockin soittaminen.

 

Vuonna 1957 elokuvateatteri Kinolassa esitettiin kuitenkin elokuvaa The Blackboard Jungle, jossa tunnusmusiikkina oli tuo Rock Around The Clock. Elokuvan nimi tarkoittaa koulua, jossa on kurinpito-ongelmia. Leffa sai suomenkieliseksi nimekseen Älä käännä heille selkääsi. On sanomattakin selvää, että elokuvan tunnelmat jatkuivat esityksen jälkeen kadulla, oli häiriöitä ja asiasta kohuttiin.

 

Vuotilan Heikki pyysi minua hankkimaan tuon kuuluisan levyn. Hänelle ei kelvannut Harmony Sistersien levyttämä suomenkielinen ja vesitetty Tunnista tuntiin –versio, vaan hän halusi alkuperäisen. Laineen levymyynnistä Kauppiaskadulta sen kävin ostamassa. Levy oli single, kooltaan kuitenkin LP-levyjä vastaava.

 

Jokisivun Nuorisoseura järjesti joka kesä perinteiset kesäjuhlansa talonsa Seuralan pihakentällä. Vuonna 1959 oltiin niin ennakkoluulottomia, että tavanomaisten kansantanhujen lomaan oli sovitettu myös ajankohtainen rokkiesitys. Nuorisoseuralla oli toki oma levysoittimensa, keskiviikon levytanssejakin kun jo saatiin järjestää. Nuorisoseuroissa oli siihen asti saanut tanssia vain tunnin puolitoista ohjelmallisten iltamien yhteydessä.

 

Nyt pantiin nuorisoseuran levysoittimeen Heikin rokkilevy ja ämyrit säädettiin täysille. Seuralan mäki ja lähitienoot raikuivat Bill Haleyn rock and rollia. Pirjo Katunpää ja Kaarina Kylli (silloisilla nimillään) esittivät vauhdikkaan rokkiesityksen. Kaarina oli pukeutunut rokkijannuksi nahkarotsissaan ja Pirjolla heilahtelevat kevyet helmat. Nuoriso tietysti tykkäsi mutta iäkkäämmillä isäntämiehillä moisesta metelistä vähän leuka väpätti. Esityksen ei suosiolla katsottu sopivan nuorisoseuran kulttuuriin. En uskalla väittää, että juuri me Vuotilan Heikin kanssa olisimme ensimmäisinä tuoneet rock and rollin Jokisivulle, mutta osasyyllisiä varmaan olimme.

 

 

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky