Turun tuomiokirkon Mustakirja

Kohteesta WirmoWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Turun tuomiokirkon Mustakirja (Registrum ecclesiae Aboensis) on Suomen keskiajan historian tärkein lähdeteos. Se on kopiokirja, johon on koottu jäljennöksiä lähinnä Turun tuomiokirkkoon ja sen omistamiin tiloihin liittyvistä asiakirjoista. Asiakirjat ovat vuosilta 1229–1515, ja niitä on 727 kappaletta.

Mustankirjan on arveltu syntyneen Maunu Särkilahden tuomiorovastikaudellaan vuonna 1474 aloittaman kansliauudistuksen seurauksena. Kopiointityö palveli ensi sijassa käytännön tarpeita, mutta sen tarkoituksena oli kuitenkin myös historiankirjoituksen edistäminen.

Mustankirjan alussa on paavi Benedictus XII:n vuonna 1340 kirjoittama kirje, jossa hän julistaa pannaan joukon sääksmäkeläisiä talonpoikia, jotka olivat kieltäytyneet maksamasta ylimääräisiä oravannahkoja verona.

Mustakirja julkaistiin Reinhold Hausenin toimittamana vuonna 1890. Siitä on otettu uusintapainos vuonna 1996.

Mustassakirjassa olevat Karjalan, Mietoisten ja Mynämäen paikannimet

  • Arelax (= Aarlahti) Mietoisten Aarlahdessa
  • Hetamekj (=Hietamäki) Mietoisten Hietamäessä

Tekijänoikeus

Tämän artikkelin ensimmäinen versio on tuotu suomenkielisestä Wikipediasta, jossa sillä on Creative Commons Attribution/Share-Alike -lisenssi (lisenssin käyttäehdot). Kaikkiin jälkeenpäin tehtyihin muokkauksiin sovelletaan em. lisenssin ehtoja.