Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
ma 25.5. – ti 25.8. TOIMISTO
<Seuran toimisto on jälleen avoinna maanantaisin 10-14
------
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Etsin haastateltavia! Kirjoitan väitöskirjaa talvi-, jatko- ja Lapin sodan yliluonnollisiksi tulkituista sotakokemuksista ja suomalaisesta sotien uskomustarinaperinteestä.
julk. 31.5.2017

Etsin haastateltavia!

 

Kirjoitan väitöskirjaa talvi-, jatko- ja Lapin sodan yliluonnollisiksi tulkituista sotakokemuksista ja suomalaisesta sotien uskomustarinaperinteestä.

Kerään itse koettuja, sota-aikana kuultuja ja perimätietona siirtyneitä muistoja. Olen Teihin yhteydessä, koska käsillä alkavat olla viimeiset ajat haastatella sotaveteraaneja, lottia, Karjalan evakkoja sekä Suomen laajalla kotirintamalla sodan aikana eläneitä ihmisiä.

 

Sodat 1939 - 1945 olivat inhimillisesti katsoen herkkää aikaa. Sota merkitsi pelkoa, epätietoisuutta, huolta, uhkaa ja hätää. Toisaalta koettiin myös yhteisöllisyyttä ja toivoa. Sota-aikana selittämättömät kokemukset olivat yleisiä, ja moni ihminen on kokenut oudon kokemuksen tai kuullut uskomustarinan juuri sotarintamilla tai evakkotiellä.

 

Haluan tutkia, kuinka sodan uskomustarinat elävät tänä päivänä ja kuinka tarinat ja memoriaatit ovat siirtyneet seuraaville sukupolville, sodan kokeneiden jälkeläisille. Olen kiinnostunut tutkimaan, kuinka sodan uskomusperinteessä näkyy vanha uskomustarinaperinne. Kuka tarinoita kertoi? Milloin? Missä? Kenelle? Miksi? Millaisia olivat kotirintaman tarinat? Kuinka eri puolilta Suomea rintamille tulleiden sotilaiden tarinat poikkesivat toisistaan? Missä sodan vaiheessa kerrotiin tarinoita? Asemasota? Hyökkäysvaihe? Syntyikö sodassa omia tarinatyyppejä?

 

Tutkimusaiheeni on noussut kentältä, kansan syvistä riveistä. Aikaisemmisssa tutkimuksissani haastattelemani ihmiset ovat halunnet kertoa sota-ajan tapahtumista, joita he eivät ole kyenneet järjellä ymmärtämään. Asiat ovat vaivanneet heitä vuosikymmeniä. Vanhoilla päivillään ihmiset ovat muistelleet halukkaasti: ihmetelleet selittämättömiä tapauksia, vaikkapa vihollisia, johon luodit eivät pystyneet, tai sitä, kuinka unenhaltija pelasti hengen Tali-Ihantalan taisteluissa.

 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjestää tutkimusaiheestani kansallisen kilpakeruun kesäkuussa 2017.

 

Kerään koko Suomen laajuisen aineiston. Tarkoitukseni on aloittaa haastattelut kevään kuluessa. Liikun toiveiden mukaiseen hasstattelupaikkaan ja otan vastaan myös puheluita, kirjeitä ja sähköposteja. Olen kiitollinen kaikista yhteydenotoista, jotka koskevat omia kokemuksia tai muilta kuultuja tarinoita toisen maailmansodan ilmiöistä, voimista ja uskomusolennoista.

 

Olen kokenut haastattelija ja suoritan haastattelut kunniottavassa hengessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran keruuohjeita noudattaen.

 

Ystävällisesti,

FM Satumaarit Myllyniemi

Sälinkääntie 291, 04620 Mäntsälä

 

satumaarit.myllyniemi@gmail.com

PUH. 0405117097

* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky