Wirmo-Seura
logo Etusivulle
*A *B  
Tapahtumat
* *  
* *  
* *  
* *  
Rahoittajat-kuvakimara
* *  
* *  
VIERASKYNÄ
Spelttilimpun tarina
julk. 10.4.2014
Olen syntynyt Paimiossa ja asunut Mynämäessä vuodesta 1985 lähtien. Opiskelin nuorena itseni puolivalmista pro gradu -tutkielmaa vaille valmiiksi äidinkielen ja kotimaisen kirjallisuuden opettajaksi. Kouluista on kuitenkin kertynyt kovin vähän työkokemusta, sillä elämänkoulu on tuonut niin paljon muita tehtäviä ja oppiläksyjä. Monenlaista työtä olen elämäni varrella tehnyt. Tällä hetkellä maatilan ja myllytöiden lisäksi myyn ja esittelen Coloséta, laadukasta sveitsiläistä luonnonkosmetiikkaa sekä annan reiki- ja enkelienergiahoitoja.
 
Olen maanviljelijän tytär, maanviljelijän vaimo ja vuodesta 1990 lähtien maatilan emäntä. Tilamme on nykyään pieni, viljan viljelyyn suuntautunut luomutila. Meillä on oma mylly, joten jauhamme viljamme jauhoiksi itse, pakkaamme ne itse ja viime syksyyn asti myimmekin niitä pääasiassa itse. Toimintamme on pienimuotoista , kotoisaa käsityötä. Talven mittaan olemme saaneet myllytuotteitamme myyntiin jo lähes kolmeenkymmeneen K-kauppaan.
 
Meidän sydämen asiamme ja suuri rakkautemme on ikivanha, ihana villivilja speltti. Olemme viljelleet sitä syksystä 2005 asti. Siitä meillä on laajin valikoima erilaisia myllytuotteita. Tuotteisiimme kuuluvat lisäksi vehnä-, ruis- ja ohrajauhot sekä kuivattu ruokaherne.
 
Jauhojen lisäksi olen kesäisin joillakin iltatoreilla - ja varsinkin Mietoisissa Pyheen kylätorilla - myynyt hiukan spelttileivonnaisia, kuten spelttinäkkileipää, spelttipullaa, spelttimarjapiirakkaa ja spelttijuhlalimppua. Varsinkin viimeksi mainittu on herättänyt ihmisissä ihastusta. Se on terveellistä ja maukasta arkenakin mutta erityisen hyvin se sopii erilaisiin juhliin. Sitä tilattiin minulta viime kesänä Mynämäen ystävyyskunnan Viron Paikusen martoille; jokaiselle oma leipä kotiin vietäväksi. Tämän vuoden alussa limppuni sai yllättävää arvonnousua, kun Mynämäen seurakunta tilasi minulta kolme limppua 11.1.2014 järjestettävään tilaisuuteen, jossa arkkipiispa vihki uuden kirkkoherran virkaansa. Limput ojennettiin arkkipiispalle, läänin rovastille ja kirkkoherralle. Annoin kiitokseksi leivän diakonissalle, joka ajatuksen esitti sekä kirkkovaltuuston jäsenelle, joka toi tämän tilauksen minulle ja haki leivät meiltä. Oletin ettei arkkipiispa ollut kuullut mitään speltistä, minusta ja spelttilimpuistani, joten kirjoitin saatesanat ojennettavaksi hänelle limppuni myötä. Ne oli kuulemma juhlatilaisuudessa luettu ääneen yhtenä ohjelmanumerona. Tässä ne tulevat nyt sinunkin luettavaksesi:
 
SPELTTILIMPUN TARINA
 
Löysin tämän leivän reseptin muutama vuosi sitten www.birkkala.com -sivuilta nimellä Spelttijuhlalimppu ja muuntelin sen mieleisekseni, jolloin myös nimi muuntui Maatilan spelttijuhlalimpuksi. Nyt on aika päivittää sen nimi Arkkipiispanlimpuksi? Erityistä tässä limpussa on myös se, että se on leivottu meidän itse viljelemästämme ja jauhamastamme spelttiviljasta.  Se on ikivanha, oma erillinen viljalajinsa, joka on ollut ihmiskunnan käytössä jo noin 9000 vuoden ajan. Suomessakin sitä viljeltiin vielä 1800-luvulla ihan yleisesti. Nyt se tekee uudelleentuloaan suomalaisten ruokapöytiin trendikkäänä lähiluomuruokana.
 
Haluan uskoa, että Raamatun "nisu" tarkoittaa juuri spelttiä (kuuluu alkuvehnien sukuun) eikä nykyajan jalostettua vehnää. (Vrt. vironkielen sanaa "speltanisu".)
 
Haluan uskoa myös, että spelttilimpuillani on Jumalan siunaus, sillä siunaan aina leipätaikinani - samalla tavalla kuin lapsena näin äidinäitini tekevän. Hän painoi kämmensyrjällään ristin merkin valmiin leipätaikinan päälle.
 
Samaan siunauksen maailmaan uskon kuuluvan senkin, että leipoessani näitä spelttilimppuja kuulen mielessäni soivan laulun "Panis Angelicus" eli Leivästä enkelten sai osan ihminen. Minulle nämä spelttilimput ovat enkelten leipää. Toivon sydämestäni, että ne ovat sitä Sinullekin!
 
Iloa, valoa, rauhaa ja rakkautta sekä Jumalan siunausta toivottaen Maarit Lahtonen
 
Yhteystietoni:
Maarit Lahtonen
Toivontie 53, 23100 MYNÄMÄKI
www.facebook.com/Tmi Enkeli-Marian
040-5892 592
* *  
www-sivun toteutus: Sivutuuli Ky