
Talkoohengen väitetään vähentyneen? Asemanseudulla kyläläisiä saadaan yhä uudelleen toimimaan yhteisen hyvän puolesta. Yhdessäolo, keskustelu, suunnittelu, ajattelukin on arvokasta ja tuloksellista muuttuen usein teoiksi. Aina on löytynyt kylältä toimeliaita ihmisiä, koulun entisiä oppilaita, uusia sukupolvia tai muuttaneita, jotka haluavat tehdä asuinalueestaan vieläkin paremman, tutustua kyläläisiin ja löytää ystäviä kylätoiminnan kautta.
Aseman koulu on kylähengen kehto ja toimintamme tyyssija. Koulussa on aina ollut ymmärtäviä ja osallistuvia opettajia. Kouluntiloissa on lausuttu kylätoimintamme synnyinsanat, herätetty uudelleen ja rekisteröidytty. Laajempia viihdetilaisuuksia olemme pitäneet Juko Oy:n ruokalan tiloissa.
Harraste- ja yhdistystoiminta oli Asemanseudulla aikoinaan vilkasta ja muuta toimintaa runsaasti. Marttatoiminta, vilkas 4H-kerho, kunnan ja urheiluseurojen kilpailuja, työllistävä teollisuuslaitos, viljavarastoja, saha, kauppoja, tavara- ja henkilöliikenne Turku-Uki radalla. Oli myös "esikylätoimintaa" koululaisten vanhempien toimesta. Suomessa levinnyt kylätoiminta-aate saapui myös tänne jäyhään Varsinais-Suomeen. Kylätoiminta oli jo naapurikunnissa vakiintunutta toimintaa. Jotain yhdistävää kaivattiin Asemanseudullekin -80 luvun alussa!
Siitä se alkoi
Sitä miettimään kokoontuivat asemanseudulta kunnan lauta- ja johtokuntiin valitut henkilöt tammikuussa 1982. Paikalla oli 8 henkilöä, Eija-Riitta Eura, Pentti Himanka, Paavo Hovi, Turkka Kataja, Kari Mäkelä, Paul Sandholm, Altti Suhonen ja Riitta Suorsa. He pitivät tärkeänä omassa päätöksenteossa kyläläisten tarpeiden ja mielipiteen tuntemisen. Päätettiin kutsua kyläläiset koolle Aseman koululle 3.3.1982 pohtimaan kylätoiminnan tarpeellisuutta. Yksin sitä ei tehty, vaan mukaan kutsuttiin asiantuntijoita kertomaan kokemuksistaan: Laitilan Untamalan ja Kaivolan sekä Vehmaan Himoisten kylätoimikunnan edustajat, Mynämäen kunnanjohtaja ja Kansalaisopiston rehtori. Paikalle tuli 58 kyläläistä, eikä kukaan epäillyt toiminnan tarpeellisuutta. Siitä se alkoi. Oli syntynyt Mynämäen ensimmäinen kylätoimikunta, joka heti järjestäytyi yhdistysmuotoiseksi toiminnaksi. Kuitenkin päätettiin siinä vaiheessa vielä olla rekisteröitymättä. Eniten taisi pohdituttaa toimita-alueen laajuus, ei pieni kylä, vaan yli 10 kylän muodostama laaja Aseman koulupiirin alue.
Ensimmäiset vuodet olivat vilkkaan toiminnan vuosia. Löydettiin taas Asemanseudulle talkoo- ja yhteishenki. Luotiin tapa, kyläkokoukset tuoda asioita esiin ja kanavat viedä niitä eteenpäin päättäviin elimiin, kuntaan, tielaitokseen, lääninhallitukseen. Kokoustettiin, talkoiltiin, juhlittiin, näyteltiin, tanssittiin, vierailuja mm. Laajoelle ja Huolille. 10-vuotista taivalta juhlittiin näyttävästi Jukon ruokalassa maaliskuussa 1992.
Hiljaiseloa
V:n 1995 jälkeen toiminta rauhoittui kyläkokousten pitämisen tasolle ja toimikunta kokoontui kun tarvetta ilmaantui. Kyläläisille on järjestetty infoa kaavoituksista, vesistä, kevyenliikenteenväylästä, tiesuunnitelmista ja radan turvallisuudesta. Aseman koulun saneerauksesta käytiin kovaa keskustelua 1998. Myös kun "vaara" on uhannut seutua, on kyläkokouksia pidetty. Kunnanhallituksen vierailujen isännöinti ja Asemanseudun asioiden esittely oli tärkeää edunvalvontaa. Arkistossani on kunnanhallituksen yhteenveto Mynämäen kyläkierroksesta. Asioita oli muilta kertynyt muutama / kylä, meiltä peräti 14 toivetta tai parannusehdotusta. Kunnanjohtaja totesikin kyläkierrosten tulevan kalliiksi, eikä niitä lähivuosina ole enää ollutkaan.
Yhteistyö kunnan joka toimialueen kanssa on ollut vilkasta; koulun kentän valot, Vallaisten polun valot, pyörätiet, matonpesupaikka, koulun saneeraus ym. puhumattakaan vapaa-aika- ja liikuntasektorin toiminnallisesta yhteistyöstä.
Kylätoimikunta on kolmasti esittänyt kunnalle täällä asuvaa aktiivista henkilöä Vuoden Nuoreksi. Kaksi kertaa on esitys osunut maaliin, 1994 Tuula Kokko (nyk. Nikkilä) ja 2005 Aleksi Ahlqvist.
Uusi herätys
Vireästi liikkeelle lähtenyt toiminta hiljeni 2000-luvulle tultaessa. Toiminnan uudelleen herätys tapahtui 29.9.2004, kun Aseman koulun vanhempainyhdistys kutsui uneliaan kylätoimikunnan yhteiseen palaveriin. Kokousväki yksissä tuumin päätti yhdistää voimat ja elvyttää kylätoiminnan uudelle tasolle. V. 2004 järjestettiin "kyläkysely" oppilaiden vanhemmilta , mm. mitä toimintaa kaivataan, onko kiinnostusta kylätoimintaan sekä leikkipuiston sijoituspaikka. Siitä se taas lähti.
Vuonna 2005 oli vauhti päällä, vanhaa ja uutta toimintaa; talvitapahtuma, ostosmatka, päivähoito- ja eskari asia, leikkikenttätalkoot, kerhoja, jumppaa, retkiä. 2006 oltiin mukana Kylämessuilla omalla osastolla, otettiin kantaa kuntien yhdistämiseen ja seudun kaavoitukseen.
Vuosittain kevät- ja syyskokoukset alustajineen, talvitapahtumia, helatorstaiset tapahtumat; Asemanseudun ympäriajo (2009) pyöräretkellä tutustuttiin "aseman ihmeisiin", Vuorten valloitus (2010) Asemanseudun vuorille, Asemanseudun puutarhat (2011), Asmandian rannan ja Asmankolo-laavun vihkiäiset (2012). Asiat ja seudun kehittäminen on aina etusijalla, toki seudun väen yhteishenkeä vaalitaan myös viihteellä ja juhlilla. Kahdesti on pidetty iloiset Ilkamat, Isänpäivänä 2010 ja Ystävänpäivänä 2011.
Rekisteröinti
Kolmas päivämäärä kylätoiminnan historiassa on 27.10.2010, kun Ravakan kautta haettavat hankerahoitukset vaativat yhdistystoiminnan rekisteröintiä. Tällöin syntyi Mynämäen Asemanseudun Kylät ry. Yhdistys jatkaa ja vaalii yli 30-vuotta sitten kirjoitettua ja Asemanseudulle juurrutettua kylätoiminta-ajatusta nykyajassa eläen.
"Hauskaa olla pittää" !
Uuden kylätoiminnan jäsenet ovat kansainvälisempiä kuin aiemmat. Ravakan hankkeen innoittamina lähdettiin hakemaan kylälle EU-hankekumppania Euroopasta, seminaarimatkalta Puolasta (2009) ja tutustumiskierrokselta Itävallasta (2010). Kunnes 2011 lopulla rävähti; yhdistys päätti hakea kansainvälistä kolmevuotista hanketta, johon kyläyhdistys saa rahoitusta Maaseudun kehittämiskeskus Ravakan kautta. Hankkeen puitteissa tehdään yhteistyötä kahden ranskalaisen maaseutukylän taideyhdistyksen kanssa. Viime syyskuun Aseman Taidepolku Bonjour tapahtuma oli osa tätä hanketta. Hankkeen ja tapahtumien tarkoitus on tuoda yhteen paikallisia kulttuurin ja taiteen edustajia, luoda puitteita paikallisten asukkaiden, taiteilijoiden ja harrastajien kohtaamiselle ja verkostoitumiselle.
Toinen käynnissä oleva Eu/Ravakka ry:n hanke on Mynäjoen virkistyskäytön lisääminen Asemanseudulla Sunilan ja Raukkaan välillä. Hankkeen myötä on valmistunut v. 2012 Asmandian ranta laitureineen ja Asmankolo -nimen saanut laavu sekä näköalalava Rauasvuorelle. Tänävuonna merkitään opasteilla ja kartoilla Rauasvuorelle, Linnavuorelle ja Nuuskalan tammimetsään, lehtojensuojelualueelle ulottuva luonto- ja ulkoilupolku.
Kari Mäkelä
nykyinen kyläaktiivi, entinen kunnallispoliitikko